Публікація 01.11.2018 12:17 залишилось 75 днів Автор: ДЕНИС ВІКТОРОВИЧ ЖЕЛО

Про заборону збору коштів з батьків учнів загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів міста з метою забезпечення фінансування господарських потреб шкіл та дитячих садків з бюджету

Тисячі батьків, діти яких навчаються в миколаївських школах та дитячих садках, обурені освітніми поборами – добровільно-примусовими внесками, якими адміністрації навчальних закладів обклали миколаївські родини.

У школах та дитячих садках Миколаєва на господарські потреби закладів щомісячно збирають кошти з батьків, називаючи це "благодійними внесками". При тому, що благодійні внески не можуть бути примусовими і вимірюватися фіксованими сумами.

Так звані «добровільні» внески найчастіше мають примусовий характер і чиняться за допомогою психологічного тиску на батьків та їх дітей. Ця практика часто призводить до конфліктів між батьками та адміністрацією закладів, а іноді в ці конфлікти втягують і дітей, вчиняючи на них моральний тиск.

В кожному навчальному закладі є спеціальний рахунок на якому повинні акумулюватися благодійні кошти, за використання яких, керівники навчальних закладів повинні звітувати перед державою. Щоб уникнути відповідальності, паралельно, створюються благодійні фонди при навчальних закладах з метою легалізації збору коштів з батьків. Адміністрації навчальних закладів використовують благодійні фонди як налагоджені схеми для відмивання безконтрольних потоків батьківських коштів.

Цей безлад в освітній сфері дозволяє чиновникам управління освіти зіштовхувати лобами батьків, а також, тримати на гачку і маніпулювати керівниками дошкільних та середніх навчальних закладів.

Відповідальність за матеріально-технічне забезпечення установ згідно із законодавством, несе Миколаївська міська рада, яку утримують батьки за рахунок своїх податків. Батьки не повинні забезпечувати за свій рахунок господарські потреби комунальних навчальних закладів міста.

Чиновники від освіти за допомогою добровільно-примусових внесків обклали батьків та їх дітей додатковим «освітнім» податком.

У зв'язку з соціальною напругою в суспільстві та важким економічним станом в країні, вимагаємо від місцевої влади фінансово розвантажити батьків та запустити процес повноцінного фінансування навчальних закладів.

На підставі вищевикладеного, вимагаємо:

1. Заборонити збір коштів керівниками та педагогічними працівниками з батьків учнів (вихованців) закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти комунальної форми власності м. Миколаєва на проведення ремонтів, утримання закладів освіти, подарунки закладам та педагогічним працівникам.

2. Заборонити діяльність благодійних фондів (організацій), наглядових (піклувальних) рад в навчальних закладах дошкільної та середньої освіти, які є джерелом корупції та легалізації незаконних зборів коштів з батьків.

3. Керівникам закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти комунальної форми власності м. Миколаєва:

3.1. Своєчасно оприлюднювати (протягом 5 робочих днів) на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

3.2. Не допускати вимагання (ініціювання) збору коштів від батьків учнів (вихованців), встановлення обов’язкових чи регулярних внесків, не передбачених статутом закладу та чинним законодавством.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту (Мотуз С.В.), першого заступника Миколаївського міського голови Криленко В.І. та правоохоронні органи.