Публікація 30.05.2019 14:56 залишилось Автор: ВЛАДИСЛАВ ІГОРОВИЧ СПЕСИВЕЦЬ

Прийняти програму безповоротного відлову безпритульних тварин

Міська влада хоче прийняти не ефективну програму "вилов, стерилізація, вакцинація і випуск" стосовно безпритульних тварин.
Дана програма зарекомендувала себе з негативної сторони та саме "завдяки" їй в місті зараз неможливо проїхати на велосипеді або пройти з домашнім улюбленцем. Кількість безпритульних собак просто неймовірне та особини не поодинокі, а повністю сформовані зграї які борються за територію, їжу та лідерство.
ВСВВ програма ефективна тільки при малій кількості особин в місті (як це у Львові, де спочатку провели масовий вилов і евтаназію, а потім ввели програму ВСВВ). У Миколаєві ж на вулицях кілька тисяч тварин, депутати й справді вважають що стерилізація допоможе різко скоротити популяцію диких тварин в місті? А головне, це точно допоможе припинити напади на людей? Та Ви впевнені що це гуманно відправляти собак на голод і холод? Я так не думаю. І пишу я це не просто так, мої рідні особисто стали жертвами агресивної зграї (документи прикріпленні) - https://www.facebook.com/konark666/posts/2626961117376260
Тому закликаю депутатів проголосувати за європейський, перевірений спосіб контролю популяції безпритульних тварин — безповоротний відлов. Адже Миколаїв - місто для людей, а не собак.

P.S.: Також потрібно ввести реєстрацію домашніх тварин, щоб недобросовісні люди думали перш ніж брати на себе відповідальність за тварини.

Повідомлення від міської влади

29-08-2019   Відповідь

Про розгляд петиції

Розглянувши Вашу петицію № 529 щодо прийняття програми безповоротного відлову безпритульних тварин, яка набрала більше 1000 голосів, повідомляю наступне.

Робота над розробкою та прийняттям Програми триває з 2017 року. За цей час було створено декілька робочих груп, до складу яких були включені представники громадських зоозахисних організацій, державних установ, органів місцевого самоврядування, депутати міської ради та небайдужі мешканці міста, за результатами їх роботи запропоновано декілька варіантів вирішення проблеми великої чисельності безпритульних тварин у місті, в тому числі продовження застосування методу «відлов-стерилізація-повернення» та застосування евтаназії до тварин, з врахуванням вимог діючого законодавства України.

При цьому слід зазначити, що відповідно до рекомендацій Інструкції з гуманного регулювання кількості собак, виданого Міжнародною коаліцією по регулюванню чисельності тварин-компаньйонів людини (ICAM), у випадку, якщо тварини хворі, поранені або мають істотні поведінкові проблеми (наприклад, проявляють агресію) найкращим виходом може бути евтаназія. Якщо тварину не виходить передати новим господарям, то найбільш доцільною також може бути евтаназія, оскільки довгострокове утримання собак у притулку обходиться дорого, а також викликає значні страждання тварин.

На сьогодні, на офіційному сайті Миколаївської міської ради оприлюднені два проекти рішень щодо затвердження нової Програм поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва:

- 09.10.2018 – Про затвердження Програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2018-2022 роки  (проект рішення оновлено 15.07.2019);

- 17.12.2018 Про затвердження Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Миколаєві на 2018-2022 роки (пояснювальну записку до проекту рішення оновлено 13.03.2019).

Остаточне рішення з питання поводження з тваринами в місті буде прийматись більшістю голосів під час проведення пленарного засідання сесії Миколаївської міської ради.

Стосовно введення реєстрації домашніх тварин повідомляю, що відповідно до Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві, затверджених рішенням Миколаївської міської ради від 03.09.2009 № 36/8 (зі змінами та доповненнями), обов’язковій реєстрації підлягають домашні собаки віком більше 60 діб з моменту їх народження, що належать на правах власності або інших підставах фізичним або юридичним особам, незалежно від реєстрації у кінологічних, або інших клубах. Реєстрація домашніх котів віком більше 90 діб з моменту їх народження, здійснюється за бажанням власника.

Порушення правил тримання собак і котів, а саме тримання тварин незареєстрованим, відповідно до ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою попередження або накладання штрафу.

Відповідь петиція