Публікація 13.02.2020 11:15 залишилось 79 днів Автор: ВАДИМ ВАДИМОВИЧ ЧЕКАНОВ

Про часткове забезпечення інсулінозалежних необхідними матеріалами, для нормального функціонування

У Миколаєві та Миколаївській області, на початок 2019р., зареєстровано 5251 дорослих, котрі є хворими на цукровий діабет 1 та 2 типу(які також є інсулінозалежними). Цукровий діабет уже давно віднесли до трійки таких, які найчастіше призводять до інвалідизації населення і смерті. Діабет є однією з основних причин сліпоти, ниркової недостатності, інфарктів, інсультів і ампутацій нижніх кінцівок. За даними ВООЗ, хвороба збільшує смертність в 2-3 рази і суттєво скорочує тривалість життя. При цьому кількість хворих щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років подвоюється.. Станом на 1 квітня соціальна допомога особам з інвалідністю складає 1564 грн на місяць, зовсім не задовільняє потреби інсулінозалежної людини. Тест-смужки до глюкометрів в відповідній до рекомендацій МОЗ становить 4 тест-смужки на добу, а фактично не отримали ні однієї тест – смужки, станом на 2019р, змушені купувати їх за власний кошт, а це не маленькі суми, зважаючи на рекомендовану МОЗ кількість вимірювань! В розвинених країнах, люди можуть розраховувати на забезпечення цінними апаратами контролю і якісними ліками, а в Україні люди з цукровим діабетом не завжди можуть безкоштовно отримати навіть життєво необхідний інсулін.
Хвороба вимагає постійного контролю рівня цукру і ключовим фактором продовження життя хворого і можливості уникнути важких ускладнень, пов'язаних із загостренням захворювання, є сучасні системи моніторингу. Для цього діабетику треба мати глюкометр і мінімум 124 тест-смужки в місяць, які коштують від 280 грн і вище, а також витратні матеріали. В цілому - близько тисячі гривень на 30 днів. Такі препарати видають безкоштовно в Україні тільки дітям до 18 років, більшості дорослих хворих доводиться просто економити і не так часто заміряти рівень цукру в крові. Втім, в розвинених країнах, вже давно використовують сенсорні замінники для вимірювання рівня цукру - Dexcom. На Заході хворі отримують такий апарат по страховці і навіть не здогадуються про його ринкової вартості - в Україні він коштує приблизно 550 доларів і, звичайно, що більшість українців з СД можуть про нього тільки мріяти.
Якщо ставиться до хвороби без належної уваги, то настають незворотні зміни в організмі, що призводять до ускладнень і навіть смерті.
Але навіть без усього цього сучасного і дорогого устаткування тільки на тест-смужки для глюкометрів, голки на шприц-ручки та ланцети, витрачається близько 4 тис.грн. на місяць. Якщо ж застосовуються сенсорні системи моніторингу, на це йде близько 7 тис.грн. на місяць.

Це ще не враховуючи цін, на щорічну профілактику діабету, для підтримки організму, де на лікування йде близько 4-5 тисяч гривень.
Від імені усіх людей, які хворіють на цукровий діабет 1 типу (інсулінозалежний) звертаюся до Вас з проханням вирішення проблеми людей з цукровим діабетом, а саме – виділити додаткове фінансування на кожну людину з цукровим діабетом 1 типу.
Щоб кожна інсулінозалежна людина отримувала:
- 300 тест-смужок для глюкометрів на місяць;
- 100 шприців для ін’єкцій інсуліну на місяць;