Публікація 21.04.2020 15:10 залишилось Автор: АЛІСА ВІТАЛІЇВНА РИБАЧЕНКО

Терміново відкрити пункти приймання медичних відходів від населення у всіх районах міста Миколаєва

Кожен мешканець міста Миколаєва користується медпрепаратами, шприцами, крапельницями, рукавичками, масками та іншими медичними інструментами в домашніх умовах. Наразі ці предмети потрапляють в тверді побутові відходи, що є небезпечним оскільки ці предмети містять на собі залишки органіки або самих препаратів. Даний вид відходів потребує спеціальної утилізації.
Медичні відходи від населення складаються з:
- використаний медичний інструмент гострі предмети:
- голки, шприці,
- піпетки,
- ланцети тощо;
- залишки невикористаних медикаментів , такі як таблетки, мазі в тубах, рідина в ампулах, капсули в упаковках
- прострочені медикаменти в флаконах, ампулах, таблетках, мазі в тубах
- засоби гігієни та індивідуального захисту (одноразові маски, рукавички)
Небезпечні речовини, що містяться в медичних відходах негативно впливають на довкілля та здоров’я людей, оскільки:
- накопичуються у ґрунті, водних об’єктах у великих концентраціях, що призводить до порушення природної екосистеми;
- виявляють стійкість порівняно з природними компонентами, негативно на них впливають, навіть у низьких концентраціях (особливо на водну фауну);
- призводять до поширення інфекційних та неінфекційних захворювань (можуть викликати тяжкі захворювання, такі як рак, СНІД, вірусний гепатит, менінгіт, черевний тиф, сказ тощо);
- у контакті з іншими фармацевтичними відходами та речовинами, що переважно є біологічно активними синтетичними сполуками, аналоги яких відсутні у природі, потенційно створюють синергічний та кумулятивний ефект;
- неконтрольоване потрапляння у навколишнє середовище небезпечних фармацевтичних відходів, у складі яких містяться цитотоксичні препарати, антибіотики, препарати з гормономодулювальною, психотропною й наркотичною дією та інші фізіологічно активні речовини негативно впливає на живі організми та може призвести до непрогнозованих наслідків;
- сучасні очисні споруди України, що побудовані у 60-х роках ХХ ст. не пристосовані до очистки стічних вод від фармацевтичних відходів та інших речовин, що містяться в медичних відходах. Це призводить до безперешкодного їх потрапляння у природні води;
- накопичення залишків фармацевтичних препаратів у питній воді, адже водопостачання понад 75% населення України здійснюють з поверхневих вод. Постійне споживання такої води спричинює звикання людського організму до певних ліків та їх накопичення. Тому у разі захворювання процес лікування ускладнюється, загострюються хронічні хвороби, виникають алергічні реакції тощо.
Дана петиція має переконати міську виконавчу владу, що поводження з небезпечними медичними відходами потребує негайної належної організаціїї та інформаційної підтримки як поводитись з медичними відходами населенню та створити можливість здати дані відходи в утилізацію по всіх районах м.Миколаєва.
З огляду на епідеміологічну ситуацію пов'язану з короновірусом, утилізація небезпечних медичних відходів від населення набуває неабиякої гостроти!

Миколаївці заслуговують на безпечне середовище та якісне життя без загроз епідемій!
Підпишіть петицію і втілимо для нас і наших дітей !!!