Публікація 14.06.2021 11:19 залишилось Автор: Наталія Олександрівна Ришкова

Запровадити в Миколаєві мораторій на обрізку дерев (крім аварійних та за участь громадськості)

Останнім часом в Миколаєві склалася катастрофічна ситуація, пов’язана з неправомірною варварською обрізкою дерев на вулицях міста. Одними з чинників, які призводять до цього, є непрофесійні дії організацій, які є балансоутримувачами та підрядників, по так званому формувальному, санітарному та омолоджувальному обрізанню дерев, та незрозумілі критерії, за якими для цього обираються цілком здорові дерева. Коли обрізка дерев виконується людьми, які не є фахівцями, без дотримання елементарних норм (збереження не менш ніж 50% об’єму крони, обрізання в належну пору року, визначення дерев, яким обрізка протипоказана), то дерева в переважній більшості гинуть за 1-3 роки.
Проблеми, які виникають в Миколаєві через таку обрізку дерев, є збільшення забрудненості повітря (дерева поглинають шкідливі сполуки), збільшення температури під час теплових хвиль влітку та створення дискомфортних умов проживання для людей (зникає тінь), спотворення зовнішнього вигляду міста, та загалом погіршення екологічного стану в місті та якості життя людей. Великі дерева з природною кроною є не тільки естетичною складовою міст, але й позитивно впливають на психологічний стан людини, є своєрідним певним кодом місцевості для людей, ось чому ця проблема важлива і стосується всіх мешканців міста.
Крім того, у міста немає розробленої та затвердженої комплексної програми з озеленення, профільної комунальної установи по догляду за зеленими насадженнями, не проведена інвентаризація дерев на вулицях та прибудинкових територіях.
З огляду на це пропонуємо:
- запровадити мораторій на формувальне, санітарне, омолоджувальне обрізання дерев у місті Миколаєві протягом 2 років (встановити, що дія даного мораторію не поширюється на обрізання аварійних дерев, яку проводити з залученням представників екологічних громадських організацій);
- провести інвентаризацію дерев на вулицях та прибудинкових територіях;
- під час мораторію створити робочу групу, яка розробить стратегію, комплексну програму з озеленення та принципи максимального збереження та дбайливого відновлення зелених насаджень в Миколаєві з врахуванням зміни клімату;
- розробити чіткі правила благоустрою, що унеможливлюють зловживання в сфері догляду за зеленими насадженнями (нехтування поливом, заходами з профілактики здоров’я дерев).;
- створити профільну комунальну установу по догляду за зеленими насадженнями.